Waarom Bitcoin te laat is voor een steile correctie

Van FOMO naar Overbought: Waarom Bitcoin te laat is voor een steile correctie

FOMO is in belangrijke mate teruggekeerd naar de crypto-markt, nu Bitcoin een nieuw hoog prijsrecord heeft gevestigd.

Maar nu meer kopers zich opstapelen na een rally van bijna 200% in 2020, bereiken de indicatoren extreme waarden van overbought-condities, die bijna elke keer in het verleden hebben geresulteerd in een Bitcoin Era sterke correctie. Hier is waarom deze keer niet anders zal zijn, en waarom de toonaangevende cryptocurrency per marketcap te laat is voor een steile correctie.

FOMO bereikt Frenzy Level als Bitcoin een nieuwe All-Time High instelt.

Bitcoin is nu weer op de radar van bijna iedereen. De cryptografie haalt overal de krantenkoppen op de reguliere media, beroemdheden komen in actie, en instellingen en hedgefondsen nemen stilletjes aan zoveel mogelijk van het aanbod op.

„Slim geld“ is de laatste twee tot drie jaar op Bitcoin geladen en heeft zich vastgezet voor de uiteindelijke post-halving bull run die al lang is voorzien.

BTC dat zich van uitwisselingen postZwarte Donderdag beweegt was de eerste tekenopmaak kwam, en zodra $10.000 werd genomen, nam de tendens in stoom op. Van de hertest van $10.000 tot bijna $20.000 duurde het slechts drie volle maanden, waarbij een spoor van dertien opeenvolgende groene driedaagse kaarsen achterbleef.

Zelfs de detailhandel FOMO is begonnen met de terugkeer van crypto, maar alle aankopen hebben geresulteerd in extreem overbought-condities, volgens de Relative Strength Index.

Bitcoin prijs overbought relatieve sterkte-index crypto fomoBear marktcorrecties wanneer de RSI zo overbought

Relatieve sterkte-index: Overbought Conditions Reach Extreme, Correction Always Follows

Bij het onderzoeken van het tijdsbestek waarin de meest opeenvolgende groene kaars sluit, laat de driedaagse Relatieve Sterkte-Index heel duidelijk zien hoe overbought Bitcoin op dit moment is. Het verklaart ook waarom een massale correctie in crypto grotendeels achterstallig is.

De RSI bereikte zo’n piek op het hoogtepunt van 2017, wat resulteerde in een onmiddellijke daling van 70% en het aftrappen van de berenmarkt. De indicator werd echter ook zo oververhit in mei 2019, maar pas vijf weken later, toen zich een bearish divergence voordeed, kwam de cryptocrisis bovendrijven.

De Bitcoin-prijs steeg eerst nog met 66% voordat de divergentie werd bevestigd en uiteindelijk ging de asset kapot, waardoor 46% van het label werd weggevaagd.

Die kleine momentopname van de prijsactie suggereert dat er twee scenario’s zijn: een scherpe correctie hier, of een andere belachelijke run naar $31.000 voordat een korte termijn downtrend zo veel als 58% van de huidige niveaus snijdt.

Het bodemdoel zou zo laag kunnen zijn als $8.000 in dat scenario. Hoe onwaarschijnlijk het ook is, de gemiddelde correctie van de laatste twee pieken van de berenmarkt bevestigt dat de mogelijkheid plausibel is, alleen al op basis van de gegevens.

Maar dit is nu een stierenmarkt, geen berenmarkt, en dat zou de zaken kunnen veranderen. Uitgezoomd voor een grotere steekproef en met inbegrip van de vorige stierenmarkt, waren er in totaal vijf keer zoveel overbought-condities als de driedaagse grafiek, en net als de berenmarkt, leidde elk van hen tot een correctie.

Vier van de vijf „toppen“ stuurden de belangrijkste cryptocurrency door marktcap naar beneden zo veel als 40% op de grootste van de druppels – nergens bijna zo verwoestend als beer marktcorrecties.

Het gemiddelde van de groep, suggereert dat de huidige correctie zou kunnen eindigen op ongeveer 37%, zoals andere analisten hebben geconcludeerd op basis van het verleden correctieve fasen.

Er was nog een ander geval waarbij een bearish divergentie ontstond die vergelijkbaar is met de piek van 2019, maar in het vorige geval kwam de cryptocurrency slechts ongeveer 30% verder.

De gegevens liegen niet, en dit keer is het niet anders dan elke andere situatie, elke andere troef. De Relative Strength Index is ontworpen om visueel te signaleren wanneer activa overboughtcondities hebben bereikt, en dat is precies de huidige tell.

Er is geen twijfel mogelijk dat er een correctie komt, Bitcoin stierenmarkt of niet. De enige vraag is wanneer, en volgens de historische herhaling, de waarschijnlijkheid van de top die al binnen is hoog is – maar een divergentie en nog eens $10.000 beweging is niet buiten het bereik van de mogelijkheid.

Vanwege wat er op het spel staat – mogelijk een stijging of daling van ongeveer 50% – maak je klaar voor een onvoorspelbare, wilde rit waarbij het resultaat, ongeacht wat uiteindelijk een correctie is.